VPRAŠANJE:
Imam hčerko , ki obiskuje 4. razred OŠ.  Je bolj tiha, vase zaprta punčka, v šoli tudi nima prijateljic in zato tudi komaj čaka da gre domov. Včeraj smo imeli doma spet eno tistih težkih dni oz. trenutkov:
Popoldan jo pridem iskat v šolo….takoj še preden sva prispeli do avtomobila, mi je povedala, da je pisala slovenščino 2  Malo sem bila začudena, in sem jo vprašala kako pa to…nisi razumela? Ne, sploh nisem vedla kaj? Med potjo proti domu, sem jo dvakrat vprašala kakšen je bil test…mi je nekaj zamomljala in rekla nočem o tem govorit. …mislim, da je bila prizadeta in nezadovoljna z oceno, zaradi česar ni želela o tem govorit. OK. Doma pa je sledila domača naloga, usede se k mizi in prične z nalogo….čez nekaj časa pride do mene in mi pove da naloge ne razume…no pa poglejmo kaj imaš, sem ji odgovorila…se usedeva k mizi in preberem jaz nalogo naglas, takoj se je razburila in mi rekla, da ona je nalogo prebrala in da naj jo preberem potiho ….potem sem se odločila, da bo mogoče nalogo razumela, če ji bom to ponazorila  – narisala….) ko sem pričela risat in ji postavljat določena vprašanja se je tako razburila in pričela kričat ti mi povej, jaz ne znam (ni bil problem v tem da tistega ni znala, ker vem približno koliko zna) …ampak enostavno ni želela sodelovati in je pričakovala odgovor. ko sem ji rekla, da bo na ta način mogoče lažje razumela nalogo…se je pa razburila do konca in kričala, jaz ne morem, nič mi nočeš pokazat,…. pričel se je histeričen neutolažljiv jok, vreščaje…odšla je od mize v posteljo in neutolažljivo jokala kar nekaj časa…potem me je začela klicati naj pridem v sobo….najprej nisem šla, potem pa sem šla in jo potolažila …ko je bila nekoliko umirjena, se ji tudi povedala, da bo morala nalogo dokončat in jo rešit, če jo bo hotela razumet…ter da če bo jokala, da bo naloga ostal nerešena….ponavljala, mi je da je utrujena, da rabi mir, da jo moti bratec, ki je v bližini, da jo motim jaz, ki govorim s takim glasom, da sem prijazna samo do bratca, da nje ne maram…..  vse moje govorjenje, da to ni res ni pomagalo.

ODGOVOR:
Zelo nazorno ste opisali dogodek … morda vam bo v pomoč, če vam nakažem, kje lahko v bodoče odreagirate drugače:

  1. ko vas je poklicala, da naloge ne zna in se je razburjala, ker berete na glas …

To potrebujete razumeti (in ustaviti in nagovoriti) … otroci, kadar ne znajo reči oziroma ne zmorejo priti do nas in reči: nekaj me muči, rabim se malo zjokati, dati ven … to naredijo tako, da hodijo okoli kot tempirane bombe in potem malenkost in se sprožijo …

Kar od vas potrebuje je, da ne odragirate na TA SPROŽILEC – ne ukvarjajte se z nalogo, ali s tem ali sedaj berete naglas ali ne ali sedaj razlagate ali ne … ustavite se in nagovorite pravi problem: sitna si (razburjaš se) kaj te muči … a te še vedno boli, ker si pisala slabo …

Ne dovolite da tako dela z vami, ustavite to … a hkrati to ne naredite na način: ni lepo … ampak tako da nagovorite prave probleme: jeziš se, čisto si razburjena, nesramna si… takole ne bova delale naloge, najprej se rabiš pomiriti, pridi objem.

  1. ko joka in jo tolažite ji NIKAR ne pridigajte kaj bo mogla … ampak razumite: ja vem, te boli, ker si dobila dve … res nič pridige, samo razumite jo in bodite tam zanjo in z njo v tem kar jo muči.
  1. če vidite, da je teh izbruhov veliko, če deklici uspeh in dosežki veliko pomenijo (hkrati pa nima prijateljic) potem potrebujete zavestno nekaj narediti, da se to malce spremeni. Uvedite več veselja, igre, smeha, druženja v popoldanskem času … tudi če se ona veliko ukvarja s šolo (kar je načeloma ok) to pustite, samo ne ukvarjajte se potem še vi z njo samo v povezavi s šolo … zavestno vpletite v vaš vsakdan več ostalega: kaj se greva (gremo) igrat, ko narediš nalogo … kaj bova danes skuhali (delali) … poskrbite zavestno za dobro dozo smeha in druženja vsak dan, nekaj kar radi počnete skupaj vi in ona … pa si bo tudi v šoli poiskala prijateljice in jo (morebitni) šolski neuspeh ne bo tako zelo potrl.

Če nima prijateljic in če jo šolski neuspeh tako potre, potem potrebuje v življenju malce prevrednotiti stvari … in tukaj igramo starši veliko vlogo.