VPRAŠANJE:
Hčerka (stara 2 leti) ima zelo rada svoje stare starše, a kar naenkrat je nekaj mesecev nazaj začela odklanjati mojo mami,.. Ko jo je videla je rekla “ne babi”, ni želela k njej,… a ko je bila enkrat tam se je po parih minutah sprostila, zaigrala in je bilo vse ok. Tudi babi je to v redu sprejela, rekla mi je naj se ne sekiram, to je otrok,… in res je čez nekaj časa minilo. Sedaj ima podobni način do druge babice?! Ta babi je pa zelo občutljiva. Vedno si je predstavljala, da sta s hčerko zelo povezani (sama ima dva fanta), priznam, zdelo se mi je pretirano in me je skrbelo, saj tam beseda ne, ne obstaja, tudi iz rok ji ne upata (dedi in babi oba) kaj vzeti, da ne bi zajokala. Sedaj pa je začela odklanjati to babi. Ko pridemo tja jo v avtu še kliče a ko pride se ji skriva, reče “ne babi” ,..podobno kot pri moji mami le da mogoče dlje časa traja, da se prične z njo igrati. Včasih nama doma govori “ne babi” in se poleg smeje. Tudi ko omenjena babi pride na obisk je hčerka zelo zadržana,… To se je pričelo kar naenkrat. Prej je bila ta babi alfa in omega. Ne vem kaj naj naredim, saj je babica zelo prizadeta.

ODGOVOR:
Otrok odklanja nekoga (babico) ker ste v odnosu do otroka odrasli prestopili mejo. Kdo je tu odrasli in kdo otrok? Kdo ljubi in kdo je ljubljen? … pri vas so te vloge obrnjene … obrnite jih nazaj in otrok se bo zopet počutil ok ob vseh odraslih. Niso otroci tu, da imajo radi odrasle, ampak smo odrasli tu, da imamo radi otroka … otrokova ljubezen je posledica tega, da najprej mi spoštujemo otroka, njegove meje, njegove potrebe … je kot darilo. Otrok je spontan. Če odklanja babico, pomeni, da ste prestopili mejo. Kdo in kako?

To boste pravzaprav potrebovali odkriti sami (mi niste napisali dovolj, da bi vam lahko bolj točno povedala, kje je lahko težava) … ste pa omenili nekaj zelo pomembnega: da otrok občasno prespi pri babicah. Svetovala bo vam, da to začasno opustite, vsaj za kakšno leto dni. Otrok namreč gradi svojo osebnost v fazah in prva leta gradi temelje – takrat potrebuje vas-mamo … potem očeta … babice pa tako popoldne ali za varstvo čez dan – spi pa pri vas in z vami (staršema). Prva leta otrok gradi varnost (in odklanjanje babice je pomanjkanje varnosti) … za to pa potrebuje vas in samo vas v ključnih trenutkih svojega življenja in spanje je eno izmed takih trenutkov. Seveda otroci sprejmejo spanje pri babici (če to vi potrebujete, da imate recimo neko poroko, ki se je oba res želita udeležiti) … in še takrat je mnogo bolje, da babica pride in otroka čuva pri vas doma … ni pa spanje pri babici nekaj, kar otrok želi ali potrebuje … prespati čez noč pri babici si otrok spontano zaželi mnogo kasneje …

In potem je tu babin odnos do otrokovega odklanjanja. Tu potrebujete na prijazen način in spoštljiv … toda zelo jasno postaviti mejo: ni otrok tu zato, da ima rad babico, ampak je babica tu, da ima rada njo. Otrok potrebuje, da zelo jasno presekate tak odziv in zaščitite otroka: brez obsojanja … toda zelo jasno in spoštljivo do otroka. Saj ne potrebujete delati nič drame, le jasen: Hej mislim, da sedaj potrebuje nekaj drugega, babi je že ok … bo dovolj.

Morda pa je tu še kaj, kar boste odkrili sami. Zagotovo pa otrok z odklanjanjem sporoča, da ste nekje v odnosu do otroka prestopili otrokove meje. S pozornim opazovanjem boste vedeli kdaj in kje … zaupajte otroku in sledite njegovim potrebam, kar se odnosov tiče in ne bo več potrebe po odklanjanju.