VPRAŠANJE:
Mož doma popravlja avte in sin je velikokrat hotel kakšnega z kamenčkom opraskat pa smo ga pravočasno ustavili, videli, razložili, da ne sme in nekaj časa je držalo. Sedaj je pa mož opazil, da je na enem avtu, ki ga popravlja po celi strani udarjeno in vdrto. Včeraj ga je vprašal kdo je bil in sin je priznal, da je on. Škode je za 1000€. Kako naj mu razložimo, dopovemo, da se ga bo prijelo. Pa to ni najdražji avto. Naj naredi škodo na kakem novem avtu smo v ogromni škodi. Verjetno s tem opozarja, da mu nekaj manjka ampak kaj?

ODGOVOR:
Tole pa je izziv … sem vesela, da želite gledati širše … kar pa ni vedno lahko.

Najprej vam povem dve izkušnji:

Prva je prijateljičina (še iz časov, ko nisem imela otrok) imela je dva otroka in hkrati je študirala, bila veliko zdoma in otroka pogosto pri babici oz. so se »morali« zamotiti sami … povedala mi je, da je en dan našla svoje najljubše hlače razrezane s škarjami …

Moja lastna izkušnja pa je, ko sem bila v tretje noseča, sem pogosto šla počivat s srednjo hčerko, ki je po kosilu še šla spat … pogosto sem zaspala tudi sama … sin, takrat star 3 leta pa ni več spal in potem se je igral sam nekje blizu … en dan, ko sem vstala, sem našla cel stroj obešenih cunj razstriženih s škarjami … vedela sem, kaj se dogaja in se od takrat naprej dogovorila s taščo, da je bil sin od takrat naprej v času, ko s hčerko počivava, pri njej. In tovrstne težave se niso ponovile.

Pravo vprašanje ni: Kako naj mu dopovem …. Pa čeprav je poškodovan avto veliko večja škoda kot razrezane cunje …

Postavite si drugačno vprašanje: Kako to, kaj občuti v sebi, da to naredi … kaj manjka?

Moj občutek je, da otroci delajo tovrstno škodo, ko so osamljeni, ko se počutijo same, ko zanje nimamo časa (pa to potrebujejo) … ko poskrbimo za svoje potrebe, pozabimo pa na otrokove, ko to naredimo na račun otroka, ko od otroka pričakujemo več kot zmore …

Ne morete mu dopovedati, da se to ne sme … no teoretično lahko (toda potem se bo strah in boleči občutki prelevili v nekaj drugega – pogosto v agresijo do sebe).

Lahko le razumete zakaj in najdete boljše poti.