VPRAŠANJE:
Naša deklica (stara 2 leti) je bila vedno pridna za jest z letošnjim letom pa sem opazila da zvečer velikokrat trmari pri večerji. So obdobja ko nekaj poje in jo ni potrebno prepričevat in so obdobja ko niti ne pogleda na mizo in noče jest. Mislim da je velikokrat tudi povezano s tem da je ob uri večerje že zelo utrujena, ker ko jo vprašam mi tudi odgovori da je,  Poskusila sem tudi tako, da ji rečem da je sedaj večerja da sedaj se je in da potem ne bo več,da če ni lačna ne rabi, vendar od sedaj je še kaj pojedla,. Vendar zadnje dni jo niti to ne motivira da bi jedla. Verjamem, da če bi bila zelo lačna da tudi bi, vendar kot mamica me skrbi, da je deklica preskrbljena. Ker je tudi sedaj v varstvu dokler ne pridemo po njo, ne vem točno kdaj je kaj pojedla in ali dejansko takrat ni toliko lačna ko sedemo skupaj za večerjo. Pri kosilu takih težav nimamo.

ODGOVOR:
Le zaupajte otroku – otroci imajo v sebi povsem zdrav delujoč občutek, koliko in kdaj potrebujejo jesti. Če so lačni jedo, če niso, potem ne. Ta občutek izgubimo odrasli, ker so nas tolikokrat silili jesti ali pa nam kako drugače povzročili, da izgubimo ta zdrav in naraven odnos do hrane. 2 letniki ga še imajo. Če pa jo boste silili, se bo začela upirati … in potem bo res “stradala” ko bo potrebovala hrano. Če pa otroku zaupate, hrane ne bo “zlorabljala” za manipuliranje z vami.

Še nekaj bi vam rada povedala, upam da vas to malce pomiri. Nekje pri dveh letih se nagla rast otroka umiri in dejansko ne potrebuje več toliko hrane kot prvi dve leti. Tako kot so poskoki v rasti v prvem letu (gotovo se jih spomnite) bodo tudi sedaj in praktično vso odraščanje obdobja, ko bo jedla več in obdobja ko bo jedla tako malo, da sem se še jaz pri mojih spraševala, kako lahko živijo od tako malo hrane :)) vse to je ok, le zaupajte in prepustite otroku odgovornost, ki je njegova in ki deluje povsem dobro … dokler se ne vmešamo odrasli. Kar od vas potrebuje je, da ji ponudite, da ima na voljo, da morda ponudite malo prej … in če reče ne, je to ne. Brez drame. Včasih se lahko zgodi, da čez dan poje dovolj in dejansko ne potrebuje več zvečer drugega kot spanje … dokler pije dovolj, se ne potrebujete bati. Hrane zagotovo dobi dovolj … Še nisem slišala za otroka, ki bi bil podhranjen … sem pa slišala že mnogo zgodb, ko so mamica takole s siljenjem res povzročile precej resne težave. Nikar ne pojdite to pot.

S hranjenjem je tako kot s hojo – otrok se rodi z zdravim sistemom za hojo … in z zdravim sistemom za hranjenje. Vse kar od nas staršev potrebuje je, da ustvarimo zdrave pogoje in se ne vmešavamo … in zaupamo.

Že naslednji dan mi je mamica odpisala:
Včeraj sem jo vprašala kaj bi jedla in sem ji skuhala kar je želela. Pojedla je in se šla igrat brez problema. 

… Ko se naš pogled in naš odnos spremeni … se vse spremeni 🙂